Poate că da, poate că nu: Cum să înveți să gândești ca un mic taoist cu „Noroc sau ghinion?” de Ian de Haes
Nu-i așa că uneori tindem să vedem lucrurile în termeni de ghinion sau noroc și că punem aceste etichete rapid fără să așteptăm să vedem cum evoluează situația?
De când cu alegerile care par să nu se mai termine și incertitudinile majore cu privire la cum va evolua țara noastră, m-am tot gândit la o carte pe care am citit-o recent care atrage atenția asupra faptului că e mai bine să nu ne grăbim să judecăm lucrurile. Dar până acolo să vă spun o parabolă chinezească, aveți răbdare, ajungem undeva cu asta.
Odată un fermier chinez și fiul lui lucrau împreună la ferma lor săracă ajutați de singurul lor cal. Într-o zi, calul a fugit, iar vecinii au venit și au zis: „Vai, ce ghinion pe capul tău!” Fermierul le-a răspuns: „Poate că da, poate că nu.”
Când calul s-a întors, alături de o turmă întreagă de cai sălbatici, vecinii s-au adunat și au exclamat: „Ce noroc pe tine!” Fermierul a rămas calm și le-a răspuns: „Poate că da, poate că nu.”
În timp ce fiul lui încerca să îmblânzească unul dintre caii sălbatici a căzut și și-a rupt piciorul. A trebuit să ia o pauză de la munca de la fermă și nu mai putea să își ajute tatăl. „Ce tristă situație”, au zis vecinii. „Poate că da, poate că nu”, a răspuns fermierul.
La scurtă vreme, o armată vecină a amenințat satul fermierului. Toți tinerii au fost recrutați ca să lupte împotriva invadatorilor. Mulți au murit. Dar fiul fermierului avea piciorul rupt și nu a putut lupta. Oamenii i-au zis fermierului: „Ce bine pentru tine că fiul tău nu a putut lupta!” „Poate că da, poate că nu”, a răspuns fermierul.
Morala: Nu știi niciodată cum evoluează situația până nu trece ceva vreme.
De la parabolă la picture-book: Noroc sau ghinion?
Și acum ajungem la cartea despre care voiam să vă vorbesc: „Ghinion sau noroc?” scrisă și ilustrată de Ian de Haes și apărută la noi anul trecut la editura Univers în traducerea Alinei Hlinski.
Pe scurt, cartea e despre un băiețel și un urs care pornesc la plimbare prin pădure. Pe drum, ursul se împiedică și se dă de-a dura pe o pantă. Are parte de ghinion așa cum crede băiatul? Poate că nu pentru că aterizează pe ceea ce pare a fi un diamant. Evident e un mare noroc, dar în scurt timp cei doi pierd diamantul și iar pare că îi lovește ghinionul. De fiecare dată când băiețelul invocă norocul sau ghinionul, ursul răspunde: „Noroc sau ghinion, cine-ar putea să știe?” Acest refren se repetă până la final când băiețelul concluzionează că „au avut o zi tare frumoasă!”
Probabil nu vă așteptați ca o carte pentru copii să facă referire la filosofia taoistă, dar chiar asta se întâmplă în cazul acestei cărți. Acum multă vreme, Lao Tzu a spus în Tao Te Ching: „Norocul își are rădăcinile în dezastru, iar dezastrul pândește în noroc. Cine poate sți cum să le separe pe cele două când nu există nicio delimitare clară între ele.”
În practică, asta înseamnă să lași lucrurile să se desfășoare fără a te grăbi să le pui o etichetă și să adopți o atitudine deschisă. Exact la o astfel de abordare îi invită si Ian de Haes pe cei mici: să privească evenimentele ca pe niște piese dintr-un mare puzzle care încă nu a fost soluționat.
Cum să exersezi această abordare
1. Respiră – fă pauză – întreabă: De fiecare dată când îți vine să exclami „Ce ghinion”, oprește-te, respiră de trei ori și întreabă-te „Oare ce altceva s-ar putea întâmpla?”
2. Jurnal Noroc-Ghinion: Notează zilnic evenimente fără a le judeca. Recitește după o vreme și vezi cum ți s-a schimbat percepția asupra lor.
3. Găsește răsturnarea de situație: Fă un joc cu cineva drag de genul „căutăm noroc în ghinion și ghinion în noroc”. Ajută foarte mult să îți deschizi mintea și să înțelegi că lucrurile nu sunt niciodată în alb și negru.
Bonus
Dacă vreți să explorați modalități constructive pentru a face față problemelor de orice fel, încercați și „Ce poți face cu o problemă” de Kobi Yamada, ilustrată de Mae Besom, apărută la noi la editura Arthur în traducerea lui Radu Paraschivescu. Pe scurt, îți spune că dacă încerci să te ascunzi, problema nu dispare; dacă încerci să fugi, problema începe să pară din ce în ce mai amenințătoare. Ce poți să faci? Să o înfrunți și atunci ai șansa să descoperi că o problemă poate fi îmblânzită și te poate ajuta să descoperi ceva foarte important despre tine.